17

03

Condens op uw ramen

Heeft u ook last van condens op de ramen van uw woning? Condens aan de buitenzijde van uw ramen, niet geheel ondenkbaar rond deze tijd van het jaar. Wij krijgen dan ook regelmatig vragen van klanten over het hoe en waarom. In deze blog leggen wij u dan ook graag uit wat de oorzaak van condens op de buitenzijde is. Benieuwd naar de mogelijkheden voor isolatieglas? Vraag een brochure aan of maak een afspraak met een van onze adviseurs

Brochure

Condens door isolatie

CondensCondens op de buitenzijde van uw beglazing ontstaat door een betere isolatie aan de binnenkant. Wanneer u uw kozijnen en deuren voorziet van isolatieglas (HR, HR++ of HR+++ glas) verkleint u de kans op condens aan de binnenzijde. Echter vergroot u de kans op condensvorming aan de buitenzijde.

Deze condensvorming op uw kozijnen ontstaat door een combinatie van een lage buitentemperatuur en een hoge vochtigheidsgraad. Bij een goed geïsoleerd raam kan condensvorming aan de buitenzijde optreden.

 Condens in twee vormen

Condens kan voorkomen op 2 verschillende manieren:

  • Condensvorming aan de binnenzijde
  • Condens op de buitenzijde

Condensvorming op de binnenzijde

Condens aan de binnenkant van de glazen ontstaat over het algemeen bij een lage buitentemperatuur.  Het lucht vochtigheidspercentage in de woning is vaak hoog. Door een lage buiten temperatuur te combineren met een hoge luchtvochtigheid zal het vocht binnen de woning gaan condenseren. Hierdoor beslaat de beglazing aan de binnenzijde.

De meest voorkomende oorzaken van condensvorming aan de binnenzijde zijn slecht geïsoleerde beglazing. Dit kunt u voorkomen door continu (en voldoende) te ventileren.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld ventilatieroosters, mechanische ventilatie en het regelmatig laten luchten van uw woning door uw ramen te openen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om uw woning te voorzien van HR++ beglazing. Hierdoor neemt de kans op condens aan de binnenzijde enorm af.

Condensvorming aan de buitenzijde

Condens aan de buitenzijde ontstaat zoals eerder beschreven door een combinatie van lage buitentemperaturen en een hoge luchtvochtigheid in de woning. Dit komt vooral voor tijdens het voor-en najaar op de vroege ochtend. Binnen deze periodes komen de condities (lage temperatuur + hoge luchtvochtigheid) het meeste voor. Zodra de buitentemperatuur begint te stijgen, neemt de condensvorming af.

U hoeft zich dus geen zorgen te maken als er condens optreed aan de buitenkant. Het is juist een bewijs dat de beglazing van uw woning uitstekend isoleert bij deze schommelende temperaturen. De vorming van condens aan de buitenzijde is dan ook niet te voorkomen.

U-waarde en glaskwaliteit.

De hoeveelheid condens wordt bepaald door de isolatiewaarde van uw woning. Zo isoleert u uw woning door middel van HR++ glas beter dan tweevoudig HR+ glas. U kunt de kwaliteit van het het glas gemakkelijk herkennen aan de bijbehorende U-waarde. Zo isoleert u uw woning met HR++ glas beter dan met regulier HR glas . Dit omdat de U-waarde HR++ glas hoger is. Hierdoor zult u enkel condensvorming aan de buitenkant van uw kozijn krijgen. Zit er toch condensvorming aan de binnenkant? Controleer dan of u voldoende ventileert.

Met de U-waarde drukken we de hoeveelheid warmte uit welke per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil binnen een ruimte doorgelaten wordt. Hoe lager de U-waarde van uw beglazing, hoe beter deze geïsoleerd zijn.

In de onderstaande tabel ziet u de maximale U-waarden:

Maximale Uglas (W/m2.K)

Gewoon dubbelglas 2.80
HR 2.00
HR+ 1.60
HR++ 1.20

 

Bekijk ook eens onze pagina’s over

Contact

Acties en voordeel ontvangen?